SANGVALG OG GODE RÅD

De fleste har aldrig prøvet at få en sangerinde til at synge til deres begivenhed før, og derfor er der naturligvis en del spørgsmål, der melder sig. Jeg prøver at svare generelt på en del af de mest almindelige her.

Hvilken sang skal jeg vælge?

Det vigtigste spørgsmål, og det, som kræver mest overvejelse, er naturligvis hvilken sang (eller hvilke sange), jeg skal synge. Et svært spørgsmål, men her er nogle pejlemærker.

  • Tænk over, hvem der er afsender og modtager af sangen. Lyt til teksten og overvej, hvad du gerne vil fortælle med din sang, og om den skal være på dansk eller engelsk.
  • Har modtageren en yndlingskunstner eller en yndlingssang? Det kan også være, at det er en bestemt genre, hvor du kan lede efter den perfekte sang.
  • Hvis I har haft en fælles oplevelse med musik, kan det også være en måde at fortælle en historie om jer. Måske har I skrålet med på de samme sange til koncerter eller hørt de samme sange til en helt særlig begivenhed, som har haft betydning for jer.
  • Sangens stemning kan også være udgangspunktet. Jeg synger a cappella, men alligevel har jeg sunget alt fra Metallica til Birthe Kjær over Lars Lilholt til Shania Twain. De repræsenterer hver især en særlig stemning.
  • Har du selv en yndlingssang, du gerne vil dele med den anden? Det kan også være den gave, du gerne vil give til den anden.
  • De sange, som går igen til bryllupper, er: Your song (Elton John), Du er (News/Søs Fenger), Can you feel the love tonight (Elton John), From this moment (Shania Twain), Perfect (Ed Sheeran), All of me (John Legend) og Uden forsvar (Marie Key). En af mine personlige favoritter er Songbird (Eva Cassidy) eller Hver morgen (Thomas Kjellerup, men du kan høre mig synge den her).
  • Til bisættelser/begravelser kan det være: Stille før storm (Lis Sørensen), Om lidt (Kim Larsen), Vem kan segla, Lyse nætter (Alberte), Fri (Rasmus Seebach), My way (Frank Sinatra) og min nye favorit Pludselig (Sebastian).

Nogle har meget specifikke ønsker og baggrunde for at vælge netop denne sang. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at opfylde ønsker, fordi det er vigtigt, at du får fortalt det, du gerne vil med din sang.

Det praktiske

Der er nogle praktisk detaljer, som vi altid skal have på plads. Det er naturligvis tid og sted, sang og pris. Men skal du giftes i kirke, eller ønsker du, at jeg skal synge til bisættelse eller begravelse, skal præsten også give sit besyv med. Faktisk er det præsten, som bestemmer slagets gang.

Du ringer til præsten og spørger, om det er muligt at få sunget en sang. Heldigvis kan det lade sig gøre i stort set alle tilfælde. Herefter får jeg besked om, at det er afklaret, og du giver mig præstens navn og nummer. Et par dage før begivenheden ringer jeg til præsten og aftaler de nærmere detaljer, hvorefter jeg giver dig besked om, hvornår i ritualet, jeg skal synge.

Det kan være svært helt at vide det præcise tidspunkt, hvilket er helt okay. Jeg har efterhånden en del erfaring i at gemme mig i kosteskabe, baglokaler, køkkener og lagre, men jeg ved også lidt om, hvor lang tid en forret og en hovedret plejer at tage. Så vi finder ud af et tidspunkt i fællesskab, hvor jeg skal være klar, og er der ventetid, har jeg som regel en god bog med.

Jeg kommer som udgangspunkt i fuld galla. Undtagen til bisættelser og begravelser, hvor jeg naturligvis er klædt i sort. Mine mange kjoler er en del af oplevelsen, for selv om jeg synger lige godt, om jeg står i jeans og t-shirt, så er det vigtigt for mig, at det er en samlet oplevelse både for øje og øre.

Når vi har talt eller skrevet om detaljerne, sender jeg altid en kontrakt, så vi er enige om tid, sted, sang, pris, betalingsmåde og andre praktiske elementer. På den måde er vi begge sikre på, at der ikke er misforståelser.